Fläckigt fredagsfika – Leopardkaka
Det är fredag och vi taktar upp ordentligt inför jul! Det är pepparkakor högt och lågt men vi funderar faktiskt på något helt annat till fredagsfikat idag. Leopardkaka! Alltså har ni sett något liknande?! Våra barn är stora fans av Tigerkaka men efter att ha sett den här snyggingen så känner vi att Tigerkakan måste uppgraderas. Originalreceptet är på spanska, siiii, men jag hoppas på att min översättning är korrekt! :D
Orginalrecept och foto: Cocoebaunilha
Recept
25 g majsstärkelse (Maizena)
250 ml mjölk
50 g smör m / salt
70g socker
1 tsk vaniljpasta (eller extrakt/pulver)
1/2 tsk salt
1/2 bakjäst på påse (3,5 g)
375 g mjöl
För den mörka bruna massan:
15g kakao + 1 matsked mjölk
För den ljusare bruna massan:
5g kakao + 1 tesked mjölk
Blanda mjölken, vanilj, salt och majsstärkelse med en visp i en kastrull tills den börjar tjockna. Avlägsna omedelbart, tillsätt smöret och rör om till en slät smet. Häll över vätskan till en skål och låt svalna i 30 minuter. Tillsätt mjölet, sockret och jästen. Blanda med händerna tills du får en mjuk, elastisk deg. (Om du föredrar kan du köra degen i några minuter med bakmaskinen tills degen kan bilda en boll.)
Montage
Dela degen i 2 delar.
Lägg undan en av dem (det blir den vita massan) och täcka med en handduk.
Dela den andra i ytterligare 2 delar.
I den ena tillsätter du 15 g kakao blandad med 1 matsked mjölk och knådar manuellt eller i maskin tills kakaon fördelats jämnt.
I den andra, tillsätt 5 g kakao blandad med 1 tesked mjölk, och knådar manuellt eller i roboten tills tills kakaon fördelats jämnt.
Du kommer att få en mörkare brun massa, en ljusare brun och en större vit. Forma en boll av varje färg.
Låt jäsa 1h30 vid rumstemperatur, täckt med en handduk. Eller i kylskåp under 12h i lufttäta lådor.
Nästa dag eller 1,5h senare:
Dela varje boll i 2 delar. Sedan en av halvorna i 3 bollar och den andra i 4 bollar.
Du får 7 bollar av varje färg, det är 21 bollar.
Forma en korv lika lång som formen du tänker använda, ca21cm, av varje boll.
Forma en korv med den mörka smet i samma längd och gör den något bredare.
Rulla den mörka smeten runt den ljusbruna korven (behöver inte täcka allt).
Och gör likadant med den vita massa och rulla in den mörkbruna korven med det ljusbruna innehållet.
Upprepa för samtliga bollar.
Rulla varje korv tills den är dubbelt så lång som formen, ca 42 cm.
Skär korvarna i halva och lägg i dom i den smorda eller smörpappersklädda formen.
Täcka med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca1-2h.
Grädda i ugnen till 170ºC i ca 40min. Testa konsistensen med en tandpetare.
Låt svalna på ett galler.