Snabbt surdegsbröd
För några veckor sedan fick vi ett pressutskick från KronJäst med deras nya surdegs-produkt. Tanken är att även vi som är spontana och högst sporadiska i vårt brödbakande enkelt skall kunna få till ett surdegsbröd. Inget mata degen eller oskön jästid på 3 dygn innan man får smaka på sin fantastiska surdegskaka. Ur denna synpunkt tycker vi KronJäst har lyckats. Man blandar i surdegen, som kommer i pulverform i en påse, i degvätskan tillsammans med ett halvt paket vanlig färsk jäst och sen bakar man på som vanligt. Brödet fick fin smak, krispig yta och tog totalt 4timmar att baka. För oss som inte är några bakgenier gick förloppet riktigt smärtfritt. Toppen! Vi testade det här grundrecept på råg, inga krusiduller bara riktigt gott surdegsbröd.
1 påse Råg Sur
1/2 färsk jäst för matbröd
5 dl Vatten, kallt
4 dl Rågmjöl, grovt
9 dl Vetemjöl
1 msk Rapsolja
2 tsk salt
Lös jäst och Rågsur i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda ihop degen, 10min i maskin eller 15min förhand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, täck med plast. Dela varsamt degen i tre delar, knåda inte, forma till tre bröd. Sikta lite mjöl över dom. Låt jäsa på en plåt under plast i 1timme. Sätt ugnen på 260C och placera en tom plåt i botten på ugnen. Snitta bröden på tre ställen innan du ställer in dom i ugnen. Sänk temperaturen till 220C och häll 2dl vatten i den tomma plåten i ugnen. Grädda i mitten på ugnen tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.