Categories:> Inspiration

5 kreativa belysningstips som ger stämning

Dags att ljusa upp hemmet? Här bjuder vi på 5 kreativa belysningstips på hur du inreder ditt hem i vinter och handplockar våra favoritlampor från ByOn.

 

De flesta belysningstipsen behandlar ämnen som llumen (ljusstyrka) och kelvin (färgtemperatur), vilket givetvis är viktiga faktorer när du ljussätter ditt hem. Men vi på Studio In vill inspirerar er till att släppa sargen när det kommer till att välja lampor och inte fastna i allt det tekniska.

Belysning skall vara funktionellt såklart men vi vill också slå ett slag för att belysning skall vara roligt, kreativt och skapa stämningar. Därför slog vi oss ihop med ByOn och inredde en hel bostad med deras lampor och möbler för att skapa en inspirerande hemma miljö som är allt annat än mörk och tråkig. Här kommer våra 5 bästa belysningstips från inredningsprojektet och längst ner i blogginlägget hittar du våra favoritlampor från ByOn!

5 belysningstips

Belysningstips 1.

Blanda olika typer av ljuskällor för att ge rummet en levande atmosfär. Se till att ha både lampor med riktat ljus, allmänt ljus och snällare stämningsbelysning. När du får ljus från olika typer av lampor skapas härliga skuggspel och rummet får liv tillskillnad från om du bara ha en taklampa som sprider ett jämt men ”platt” ljus.

I bostaden använde vi oss av både vägglampor, taklampor och bordslampor som gav olika typer av ljusspridning. Toppade givetvis med levande ljus.

5 belysningstips

Belysningstips 2.

Speglar hjälper till att sprida ljus och kan verkligen förstärka upplevelsen i ett rum. Genom att kombinera speglar med en ljuskälla blir de mästerliga eyecatchers. Vi föll pladask för ByOn’s spegel Cinderella som har integrerad belysning  och sprider ett underbart stämningsljus (ljuskällan sitter på baksidan av spegeln och är verkligen diskret i släckt tillstånd).

Många skulle placera Cinderella i självklara delar av hemmet som hallen eller i en klädkammare. Men vi vill tipsa om att våga inreda med denna typen av spegel i ex ett vardagsrum där den verkligen kan få bidra till inredningen och där du kan ta del av den fler timmar på dygnet. Eller varför inte i ett sovrum!

spegel cinderella

”Genom att kombinera speglar med en ljuskälla blir de mästerliga eyecatchers.”

Belysningstips 3.

Mörka hörn är perfekta ställen att vara kreativ med belysning. Placera en lampa hängandes fr tak, ståendes på ett bord eller på vägg – Det ger en lekfull effekt i rummet och vi lovar att hörnet plötsligt blir en av de mysigaste platserna i bostaden.

Här använde vi oss av vägglampa Tomu som både var höj- / sänkbar och skärmen gick att rikta i sidled. Perfekt för en läshörna eller bredvid en soffa. Vi skulle gärna inreda med den i ett kök också. Ett plus med denna lampan är att ljusknappen går att byta ut till 3 olika kulörer, mer om det i nästa tips…

vägglampa

Belysningstips 4.

Var mångsidig! Uppdatera färgtillbehör och glödlamps-design efter humör och säsong. Låt de små detaljerna lysa upp din vardag. Vi är invanda med att variera kulör på kuddar, bäddset och plädar efter säsong. Tänk likadant med belysning. ByOn har flera lampor som går att personifiera med hjälp av utbytbara tillbehör, ex som vägglampan i tips 3.

5 tips på belysning

Belysningstips 5.

Våga välja lampor med stark karaktär och form. Låt designen vara din energikälla lika mycket som ljuset. I barnrum kan lampor verkligen få spela en stor roll i stämning och uttryck. Blanda striktare former med figurer och fantasifull design. Här behövs det inga regler, ha kul medan du ljussätter!

 

barnrum lampor

Vill du ha fler kreativa belysningstips?

Läs ByOn’s nyhetsbrev och spana in oss i filmen från IGTV här.

 

Vill du har fler inredningstips läs blogginläggen Bädda fint och Inreda nyproduktion

 

Samtliga foton i detta blogginlägg tillhör Studio In AB.

About Studio In

Göteborgsbaserade tvillingsystrar som bloggar om allt vi finner vackert. Inredning, mode och dagliga observationer i en enda härlig röra. Bara så du vet får perfektionism får oss att gäspa!