Categories:> Entreprenörskap, Everyday life

Egenföretagare och mamma – 5 tips hur du får det att funka

barnrum

Söndag och morsdag – Frukost på sängen med dom godaste barnen i världen. Bananplättar med hallon och nutella. Kaffe på altanen. Vilken jäkla lyx. Vad fasen har vi lyckats med egentligen? 2 vackra barn var har krystats fram och blivit till 4 häftiga individer. Klart vi skall fira oss själva idag.

Det här med morsdag fick oss att tänka på vilka jäkla love warriors vi är – alla mammor där ute. Vet att många av er känner precis som vi ibland. Att vi inte räcker till på något plan. Att man borde välja, välja sin dröm eller att vara en 100% god mor. Ni hör ju själva att det inte är ett val någon skall behöva göra. Men visst det går inte alltid ihop. Frågan är om det beror på våra egna krav – bilden av hur en 100%-IG mor skall vara. Eller om det beror på hur samhället och vår kultur ser ut. Mallen för hur en mor skall prioritera och uppskatta i livet. Antagligen är det både och. Vad som är hönan eller ägget är egentligen skit samma så länge kraven får oss att skippa drömmar eller får oss att känna oss misslyckade i moderskapet.

Så hur gör vi för att lösa vår vardag med att driva eget företag och vara föräldrar? Att få en dröm att bli verklighet och samtidigt rodda familjeliv? Allt, Givetvis på en och samma gång. Det är ju trots allt rätt vanligt att kvinnor gör ett karriärsbyte, startar eget eller sätter upp nya mål när den där naturliga pausen från vardagslunken infinner sig, vid föräldraledigheten. När man inser att man har helt andra kvaliteter i sig än vad man innan någonsin hade kunnat drömma om.

entreprenör mamma

Egenföretagare med småbarn

När vi startade Studio In hade vi med våra bebisar på både möten och uppdrag. Visst det var ovant och ibland kaosigt men det bidrog till att vi kunde få utlopp för våra idéer och testa egenföretagandet. Vi möttes som oftast av respekt och nyfikenhet kring att vara arbetande småbarnsmammor. Och ju fler vi är som visar att olika typer av moderskap är ok, desto enklare kommer våra döttrar ha det när de vill testa sina drömmar. Så strunta inte bara i traditioner och inofficiella regler för din egna skull, gör det för kommande generationer med.

entreprenör tips mamma

5 Tips för hur du får ihop livet

Vi skall försöka rada upp 5 tips som hjälpt och fortfarande fungerar som stöd för oss att följa vår dröm som egenföretagare, samtidigt som vi fick barn. Vi säger inte att det är ett recept som alla håller med om eller passar in på. Vi påstår absolut inte att vägen har varit eller är smärtfri, enkel och självklar. Hoppet och samvetet sviker oss fortfarande titt som tätt. Men det har blivit bättre och det skall bli bra! För er som fightas med att följa en dröm och vara föräldrar samtidigt, här kommer våra bästa tips:

1. Var snäll mot dig själv.

Rannsaka dina krav på dig själv. Är det nödvändigt att vara klassförälder, träna 5ggr i veckan, laga All mat enligt de senaste rönen och samtidigt lära sig redovisningsprogrammet själv. Det här är sjukt svårt! Men att hitta en rimlig nivå på kraven kommer få dig att känna dig mer nöjd med det du presterar varje dag. Att ständigt ligga back på to do listan själper självförtroendet, skapar stress och bidrar till en negativ spiral. Vi behöver själva jobba på denna punkten varje dag. En övning för att bli mer tacksam mot sig själv och det man faktiskt gör varje dag är att högt säga 3 saker som man är nöjd med varje dag. Vissa dagar är det: Så jäkla nöjd med att jag tog det lugnt upp till förskolan fastän vi var 15min försenade. Andra dagar är det: Jag är så stolt över att jag lyckades formulera ett mail till det där företaget som vi vill jobba med. Vi rekommenderar att verkligen fundera ut vad det är man vill belysa för sig själv. Ibland är det mer utmanande att ha läst en godnattsaga i lung och ro fastän 100mail väntar än att ha pitchat ett samarbete. Då bör godnattsagan vara med i tacksamhetstalet!

barn egen företagare mamma

2. Jämför dig inte med andra.

Det är så lätt att stirra sig blind på vad andra gör, hinner med eller klarar av. Alla har vi olika förutsättningar. Lyssna till din egna kropp och hjärna. Vad mår du bra av att göra? Hur vill du att din vardag ska se ut? Ett sätt att komma fram till hur man vill leva är att göra en livstårta. Tänk att det är en 1’24bitars tårta där varje bit står för en timme. Speca vad du vill få in under ett dygn och försök ha det som en riktlinje när det kaosar till sig. Då är det enklare att få en överskådlig blick gällande balansen mellan jobb, familj, fritid eller vad det nu är du vill få tid för.

3. Ta hjälp.

Många gånger kan man, när det är som mest känna sig ensam om att försöka bära världen på sina axlar. Vilket bara är en inbillning. Tro det eller ej så älskar människan att hjälpa till. Se till att våga fråga om hjälp. Oavsett vad det gäller. Barnpassning, administration, tvätt när schemaläggningen skiter sig. Har du en partner så se till att lägga upp en strategi och planering som ger utrymme för bådas önskningar och behov. Våga involvera vänner både i familjelivet och i arbetet om det behövs. Låt barnen tidigt lära känna vänner som du är nära så kommer barnpassningsmöjligheterna växa. Vi har även märkt av vikten att våga använda sitt kontaktnät oavsett vad det gäller. En fråga om juridik, ett tips om var man kan signa upp sig för att få tag i en lokal eller vad som. Våga fråga om hjälp, det kommer öppna både nya möjligheter och avlasta dig.

4. Good enough.

Att bra nog räcker återkopplar lite med punkt ett. Det handlar om att släppa idén om att saker och ting måste vara perfekta eller under 100% kontroll. Med barn blir den inställningen förödande. Ingenting blir i princip någonsin som du har planerat. VAB när det är som mest att göra eller ett barn som gör kaos på väg till förskolan och du blir 30min sen till mötet. Ja, det kommer hända. Flera gånger om. Och det finns ingenting att göra åt det förutom att acceptera läget. Good enough betyder att du gör så gott du kan och det är räcker. Det är bara att ringa in sig sen eller att försöka styra om schemat så gott det går. Ett tips kan vara att Planera in mer luft i schemat om det går och ge dig själv lite slack på linan för att ta höjd för eventuella hinder på vägen. Vi vet. Det är lätt att säga och ursvårt att göra. Men vi vet att det ger effekt när man väl har gett sig själv 30min extra på morgonen och slipper hyperventilera iväg till föris med skorna på fel fot. Kanske kan det vara värt att gå upp några minuter tidigare för att finta kaoset.

”Good enough betyder att du gör så gott du kan och det räcker”

5. Gör det du älskar.

Det där med dåligt samvete för att man prioriterar sin dröm högt i livet måste få ett slut. Inget barn kommer må bättre av att du är missnöjd över din livssituation. Barn mår bra av att se sina föräldrar lyckliga. Givetvis kräver de din närvaro och kärlek. Men det innebär inte att man måste låsa in sig på barnkammaren och bara leka med duplo i 3år. Vi tror snarare på att involvera barnet i din dröm. Ge dom en förståelse för att det är viktigt att följa sina mål och visioner. Ge barnet kvalitetstid med dig men ge det också en insikt i vad det är du brinner för utanför familjelivet. Har du större barn, ta med dom på arbetsplatsen så som ser vad det är du gör på dagarna. Våra största har fått vara med på lagret och packat upp saker, sorterat och givetvis stylat en och en annan säng. Att få dela sina föräldrars intresse och dröm ger även barnet en känsla av att vara en del av den tror vi.

About Studio In

Göteborgsbaserade tvillingsystrar som bloggar om allt vi finner vackert. Inredning, mode och dagliga observationer i en enda härlig röra. Bara så du vet får perfektionism får oss att gäspa!