Inredningsstylist – 5 tips som ger dig jobbet
Inredningsstylist eller inredare har blivit eftertraktade yrken de senaste åren. Och att kunna få jobba med sitt intresse, inredning, är i allra högsta grad en dröm för många. När vi själva gav oss in i branschen hade vi knappt hört talas om begreppet inredningsstylist och än mindre om hur man faktiskt kunde livnära sig på yrket. Idag finns det ett flertal utbildningar som ger en insikt i en inredares vardag och förbereder studenterna teoretiskt i ämnet.
Förutom våra yrkesbakgrunder har vi i detta blogginlägget listat de 5 faktorer eller karriärstips som vi anser varit avgörande för oss att lyckas som inredningsstylister. Läs, inspireras och plocka med er det som ni behöver för att ta er vidare mot er dröm!
Vi får ofta frågor om våra yrkesbakgrunder och hur vi tog oss in i branschen som inredningsstylister. Faktum är att vi inte har gått någon längre utbildning till inredare utan byggt på våra utbildningar inom inköp, ekonomi och byggteknik med enstaka inredningskurser. Frågar ni oss, är det inte heller kurserna eller teorin som i första hand gett oss de största fördelarna till att lyckas som inredningsstylister. Det är snarare en stor portion yrkeserfarenhet från att arbetat på kreativa arbetsplatser som på arkitektkontor, i butik som visual merchendiser och framförallt med sälj som har varit grunden till vår företagsresa.
- Förståelse för stil och arkitekturhistoria
Att inreda åt andra eller inför försäljning handlar sällan om att inreda efter sin egna stil och smak. Förståelsen för hur andra vill bo, eller vad marknaden attraheras av är alltid viktigast. Givetvis kommer uttrycket på verkas av din smak men ett tips är att träna på att utläsa olika typer av stilar – vad gör en inredning modern vs vilka element krävs för att en inredning skall uppfattas mer klassisk. Vi lägger också stor vikt vid bostädernas arkitektur när vi skapar inredningar. Vad krävs för att göra en nyproducerad lägenhet trivsam samt vilka kulörer passar i ett sekelskifteshus, är två frågor vi måste kunna svara på. Studera skillnaderna mellan uttrycken i funkis, klassicism, sekelskifte och nutida byggnader så kommer du ha ett stort försprång när du börjar jobba som inredningsstylist.
2. Visuellt uttryck
Studera, analysera och prova dig fram i ditt estetiska uttryck. Som inredningsstilist behöver du dagligen sälja in ett koncept eller idé om hur någonting skall se ut. Därför är det superviktigt att kunna översätta ord i bilder och vice versa. Vi gör det ofta med hjälp av moodboards till kund eller internt. Vi rekommenderar att man kan hantera program som InDesign att kunna för att på ett effektivt och snyggt sätt kunna presentera dina idéer och visioner. Foto är också ett verktyg som vi jobbar mycket med. Fotot är ofta halva resultatet vid en styling. Kan du grunderna i hur man tar ett snyggt foto så kommer du kunna skapa både en snygg portfolio och säljmaterial.
3. Sälj och nätverka
Vi fortsätter på den viktiga säljtråden – ja, i slutänden handlar de flesta yrken om att kunna sälja in en idé, produkt eller sig själv. Så våga berätta vad du är bra på och vad du kan tillföra branschen. Är du en färgsättningsnerd – låt folk få veta det och förklara varför det är en tillgång. Än viktigare är också att lyssna! Har du en drömarbetsplats, försök röna ut vad de behöver för egenskaper i sitt team. Kan du bidra med just de snabba fötterna eller de vassa moodboards som de verkar sakna? Om du kan sälja in dina egna egenskaper kommer du antagligen kunna sälja in företagets inredningstjänster till kund i nästa skede vilket är guld värt för att kunna lyckas som inredningsstylist.
Har du dessutom har en förmåga att nätverka så kommer chansen att ta dig in i branschen komma tillslut. Våga prata om din dröm att få jobba med inredning, människor älskar nämligen att hjälpa varandra. Så ju fler du tillåter få höra dina inre önskningar desto större möjlighet är det att ett erbjudande eller tillfälle dyker upp.
“…människor älskar nämligen att hjälpa varandra.”
4. Arbetsvilja
En fördom om att inredningsstylister mestadels myser omkring i fina butiker och plockar vackra prylar som de sedan placerar ut i iögonfallande bostäder är rätt långt ifrån hela sanningen. Har ni hängt med på våra stories så har ni säkert sett hur glamouren är lika med noll många gånger! MEN, bara för att det inte är en bal på slottet behöver det inte betyda att det inte är ett inspirerande och härligt jobb. Det är bara att det att verkligheten kräver tunga lyft, envishet och uthållighet. Under våra första 2-3år bar vi ALLA möbler själva ALLTID. Det spelade ingen roll om den var 4trappor utan hiss och tidsplanen var tight. Soffan skulle upp och det fanns ingen annan som kunde göra det åt oss, det var helt enkelt att lägga klagosången åt sidan och glädjas åt att träningspasset var klart 2timmar senare. Så ja, muskler och mindset krävs för att trivas.
5. Utvecklas eller avvecklas
Sist men inte minst bland våra karriärstips är vikten av att alltid bli bättre än sitt sista uppdrag. Det gäller allt från att skriva CV, gå på intervju och att göra en projektinlämning. Vi utvärderar alltid vad som gått bra, mindre bra, vad vi skall göra bättre till nästa gång och vad vi skall skippa helt i våra projekt. De första åren bröt vi ner varenda foto på stylingarna för att förstå vad som gjorde ett foto bra eller mindre bra. Det kräver endel energi och envishet återigen men det är också den extra insatsen som kommer få en att bli en grym medarbetare eller fantastisk egenföretagare. Utvärdera alltid ditt egan arbete själv först och be sedan någon annan komma med kommentarer så lär du dig samtidigt vad andra lägger märket till i ditt arbete.
Vi hoppas att våra 5 karriärstips kommer ta dig närmare ditt mål som inredare eller inredningsstylist. Vill ni veta med om hur vi jobbar kan ni läsa vårt tidigare inlägg om hur en stylingkonsultation går till, se moodboard och resultat på ett av våra uppdrag eller häng med oss när vi planerar en styling på vår Youtube-kanal.
Kör hårt nu, vi ser fram emot att träffa fler eldsjälar i branschen inom kort!