Inredningstrender 2019
Inredning, kulörer och material – det är alltid med spänning vi går in i en ny säsong och får vältra oss i inredningstrender. Här kommer Studio In’s lista på våra 5 favoritspaningar från Stockholm Furniture Fair 2019 som avslutades i helgen. Mässan är alltid en härlig plats för att få ett kvitto på vilka färger, möbler och detaljer som kommer synas i butiker och hem den närmaste tiden. Hoppas vi kan bjuda på lite inspiration, mod så att ni vill tagga igång inför vår 2019.



Samtidigt såg vi en hel del kanariegula möbler och detaljer som gärna fick aggera energihöjande accenter till den snälla gräddiga väggkulören. Den här strömningen tycker vi känns galet spännande! Vi tror absolut på att de ljusgula, krämiga tonerna kan passa flera inredningsstilar med sin mångsidiga karaktär. Matcha den med ljust beige, vitt och bruna toner för en mogen och dressad look. Addera kalla ljusblå toner, silver och stick av kanariegul för en kaxig, urban stil.
“Vi tror absolut på att de ljusgula, krämiga tonerna är en inredningstrend som kan passa flera inredningsstilar med sin mångsidiga karaktär.”
Inredningstrend 2 – Teddy och bouclé
Ja, även denna spaning gjorde vi i Paris och modebutikerna sprutade ut teddy på kappor och accessoarer i höstas. Nu är det inredningens tur att kläs in i mjuka tyger med textur. Stoppade möbler överlag var stort på mässorna även i år och vi gillar det! Både soffor och fåtöljer var klädda i vävar som påminner oss om 50- och 60-talets bouclé dvs oerhört vacker och dressad struktur utan att bli slätstruket.

“Stoppade möbler överlag var stort även på mässan i år och vi gillar det!”

De modiga inredarna väljer sittmöbler klädda i teddy, gärna med silverfärgade ben till eller överdimensionerade stommar. Vår favorit var helt klart Ferm Livings nya soffa och fåtölj Rico i bouclé och Tom Dixons teddyklädda Fat-lounge chair som lanserades i måndags på mässan (dessvärre missade vi att fota teddyn men de släta varianterna tåls att kika på med). Vi minns även förra årets favorit Loafer från &Tradition i bouclé med glädje!

Inredningstrend 3 – Japanska influenser
Den här inredningstrenden har vi inte så mycket av på tidigare mässor vilket känns superkul! I och för sig har nog ingen missat rispapperslampornas invasion i stylingar och hem men de japanska influenserna vi noterade på mässan bjöd på mycket mer än lättvikts lampor. Vi gick framförallt igång på alla de vackra träbrickorna på ben som flera leverantörer och designers hade med i sina kollektioner. Kristina Dam presenterade dom på ett helt fantastiskt sätt och överlag känns det lätt att applicera de minimalistiska japanska influenserna i det skandinaviska formspråket. Gällande kulörer som flirtar med Japan är de klarröda toner helt klar på intåg. De ger otroligt spännande kontraster till de mjuka beige och brända rosa kulörerna som nu utgör en vedertagen bas i vår färgpalett.


Vi vill också lägga till vår nyfikenhet när det kommer till japanskt traditionellt handmålat porslin från 30-40-talet – kallat Mingei. Fantastiska mönsterbilder och formspråk som inte är minimalistiskt på någotvis men som samspelar superfint med samhällets aktuella fascination för slowliving, drejat och det imperfekta. (Lyssna gärna på Billgren och Wood’s pod om ni vill djupdyka i denna trend.)
Inredningstrend 4 – 70-tals furu
Här har vi en trend som verkligen bubblar och som dessutom är fantastisk ur ett hållbarhetsperspektiv. Kanske kommer den inte slå till 100% men vi är supersugna på att ge plats åt furu i 70-talstappning i våra hem. Många av er ryser säker av bara tanken och vi ser förmodligen en yngre målgrupp anamma det klumpiga och enkla uttrycket först och främst. Det är kanske som med höstens manchester, man bör inte upplevt det en gång tidigare i sitt liv för att hoppa på tåget. Är du sugen på 70-talets furu-hype finns hur många godbitar som helst att fynda på auktionshusen och på loppisar. Har man tur springer man på formgivare som Roland Wilhelmsson och Swedeses grundare Yngve Ekström.

För att hitta rätt i furu-djungeln; håll dig till enkla, raka linjer. Lackade ytor kommer säkert mer och mer men för att enklare kunna ta till sig loppisfynd och formspråket tror vi på att slipa (med försiktighet) för att få upp ljusheten i träet och sedan använda mattlack. Har du modet och stilen så inspireras gärna av våra designfavoriter Magniberg att snegla. De är otroliga på att färgsätta sina 70-tals inspirerade trämöbler. Vi föll pladask för deras fåtöljer på Dusty Deco och mässan för 1år sedan och nu ställde de ut på Bukowskis och tog oss med storm även denna gången.
“För att hitta rätt i furu-djungeln; håll dig till enkla, raka linjer.”
Inredningstrend 5 – Långrandigt
Sista favoritspaningen när det kommer till inredningstrender från Stockholm Design Week är en mönsterbild som vi inte sett på ett tag. Vi snackar randigt, på längden. Vi blev upp över öronen förälskade i de stoppade möblerna som klätts i bouclé och teddy såklart, men något vi inte hade sett komma var de randiga möbeltygerna och lika så gardintygerna. Vi spanade in fantastiska varianter av långrandigt; ton-i-ton hos Kvadrat Textiles, både kaxigt kontrasterande och diskret dressade ränder hos &Tradition. Det här vill vi absolut se mer av!
Givetvis fanns det så mycket mer att inspireras av på Furniture Fair och de fantastiska utställningarna som hade öppet under Stockholm Design Week 2019. Vi avslutar denna listan med att bjuda på några extra influenser som känns oundvikliga under 2019.
Några extra inredningstrender för dig som vill ha mer:
- En blå färgskala från kleinblått till isblå för den modiga (nej, marinblått var inte inkluderat här)
- Fortsatt massor av brända toner, på allt!
- 60-talets storfavorit silver är har nu officiellt slått ut de varma metallerna – styla gärna i kombination med dressade vävda material som bouclé.
- Sist men inte minst är vi övertygade om att de stormönstrade mattorna med konstnärliga uttryck och texturer äntligen kommer slå igenom i år. Om inte på golvet, så på väggen. Eller varför inte vara steget före och satsa på en väggbonad á la Mary Moeschlin när du ändå håller på. Vi får nog skriva ett separat inlägg om hennes fantastiska verk helt enkelt!